Per canviar-ho tot

“La revolució social no es desenvolupa en línia recta, no és el Grand Soir en què somniaven els revolucionaris ingenus del segle passat, l’esfondrament espectacular del règim capitalista, com a conseqüència d’un acte de força breu i decidit, i la substitució gairebé automàtica del vell ordre de coses per una societat més justa i més humana, sorgida en un tancar i obrir d’ulls, amb tots els atributs d’un mecanisme perfecte i regular.
Per sorprenent que pugui semblar, i malgrat l’experiència decisiva dels últims anys, aquesta concepció ingènua i falsa encara sobreviu als nostres dies en la consciència de nombrosos militants del moviment obrer, la qual cosa els impulsa a rebutjar totes aquelles accions que no comportin, d’una manera immediata, aqueixa “revolució” meravellosa que ha de realitzar la transformació catastròfica i radical de la societat en vint-i-quatre hores. Gairebé no cal dir que els “revolucionaris” d’aquesta categoria consideren amb altívol menyspreu o amb indiferència absoluta problemes com és ara el d’alliberament de les nacionalitats oprimides.
(…)
No veiem, per exemple, en els moments actuals, com tot allò que hi ha de més reaccionari en la política espanyola forma un bloc compacte contra les aspiracions alliberadores de Catalunya?”

Andreu Nin deia algunes coses tan interessants -i que sonen, per moments, tan actuals- com aquestes fa ‘quatre’ dies, l’any 1935, abans d’abans d’ahir. També en deia d’altres, com que les lluites d’emancipació nacional cal deslligar-les “del nacionalisme burgès, limitat, patrioter, que tendeix a substituir la lluita de classes per la unitat nacional superior” i de “l’internacionalisme abstracte que, inconscientment, serveix de tapadora a la política d’opressió nacional”. Tot molt didàctic per ajudar a comprendre i posicionar-se davant els processos que vivim. Votarem aquest diumenge, i que la independència que moltes i molts volem ens serveixi per canviar-hot tot.

(Text sencer d’Els moviments d’emancipació nacional d’Andreu Nin aquí)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s