REFERENTS#2: Anna Gual (1a part)

Si creus que la pressió està elevada al nivell en què et mous i que per escriure cal que t’exploti el cap, pot ser que tinguis problemes. Amb sort, pot ser que identifiquis aquests problemes amb el moviment, la lluita per avançar o, en el millor dels casos, amb la inspiració. Perquè si no arrisco no visc / i si no visc no té sentit escriure / i com viure sense escriure?”. Tot i això, aquests problemes poden comportar riscos. Com les marques al cos. O la sensació d’un buit que pot viure i perviure a dins. O l’estar exposat a patir certes Implosions, que a més de ser el títol del primer poemari publicat de l’Anna Gual (LaBreu Edicions, 2008), vé a ser aquella mena de pressió externa gran, superior a la pressió interior, que fa esbotzar les parets d’un recipient, o en el cas del poemari que ens ocupa, fa miques l’ésser que s’hi veu implicat. Però te’n pots refer, i de fet aquest protagonista que no cau, que es tira, que es grapa les parpelles a les celles i que escup sang, “en l’experiència del llibre es recompon” (en paraules de Jordi Llavina a l’epíleg d’aquest poemari). Arribats aquí, la poesia d’Anna Gual es presenta a si mateixa com a intuïtiva i dialèctica, amb referències constants a l’experiència del cos, plena de vívids records d’infantesa i rica en imatges cinematogràfiques i musicals.

Segon round de Referents, on exposo, com amb el primer (el d’Aleix Plademunt: I i II), l’obra i les reflexions d’algú que em resulta proper i al mateix temps referencial. Al llegir-lo, tingueu en compte que parteix de les relacions entre l’entrevista que li vaig fer un matí de gener, el poemari publicat per l’autora ara fa quatre anys -a diferència del que podria dir el tango, quatre anys són molts- i les il·lustracions que ha fet Bianca Tschaikner d’alguns dels seus poemes vells i nous a “Passa-m’hi els dits” (Atem Books, 2011). L’Ésser Solar serà el nou i tercer llibre de poemes de l’Anna, que desitjo veure publicat en un futur ben proper i on destaca una visió global diferent a la d’Implosions, possiblement més diàfana i no tan centrada en les vivències del cos. Endavant!

> annagualvendrell@gmail.com

> nocaicemtiro.com

“Allò que escric sóc jo. No entenc la poesia d’una altra manera sinó com a poesia de l’experiència: hi ha cops que està més falsejada i cops que ho està menys, però en cap cas és ficció. Amb ‘Implosions’ segur que no (…) M’agrada que qualsevol persona que llegeixi els meus poemes pugui dir: jo també he estat en aquest punt exacte.

“Entenc els poemes com sacsejades. No cal que un poema sigui atractiu, el que ha de ser és colpidor. Si després aporta bellesa i estètica, perfecte, però per mi el més important és la sacsejada i la commoció.”


“No recordo l’edat concreta en què vaig començar a escriure, de fet des de que era ben petita que sempre m’ha agradat, tot i que llavors no era conscient de fins a quin punt les paraules tenen vida pròpia. Abans, i m’agrada pensar que també ara, escrivia de manera extremadament intuïtiva. El misteri que amaguen encara em fascina.”

Per mi, si cal prioritzar, és millor sentir la poesia que entendre-la. Perquè la vida és plena de situacions que no les entens però les sents. Cal conviure amb el fet que hi ha moltes coses que no tenen resposta. Penso més en les sensacions que es desprenen de les experiències que en el voler entendre-ho tot.

“Un poema et pot fer sentir coses que no senties, i dius uf! I amb aquest uf!, potser no penses ni en l’autor, sinó en tu mateix, perquè ja t’ho has fet teu i potser te n’has oblidat, de qui ho ha escrit… Tu ja ets aquí, dins del poema, i desapareix l’autor, i és aquest el moment que més m’agrada.”

(continuarà…)

7 comments

  1. Retroenllaç: REFERENTS#3: Damià Puig (1a part) | estem deconstruint
  2. Retroenllaç: REFERENTS#4: Dalmau Boada (1a part) | estem deconstruint
  3. Retroenllaç: Contra un mateix | estem deconstruint
  4. Retroenllaç: Verd | estem deconstruint
  5. jordi

    Fascinants impressions d’una càlida vetllada a l’espill de l’inavastable lluna plena

  6. Retroenllaç: Referents! (fets i fallits) | estem deconstruint

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s