Figurant (ficció)

El figurant amb pretensions ha decidit que avui serà l’actor principal (es veu que té un pla per aconseguir-ho).

Som en un plató enmig d’un rodatge i tot és a punt per a l’acció: càmeres i llums, decorats i maquilladores, actors i tècnics de so.

(Bé, tot no: falta l’última peça per encaixar. L’atrezzo humà. Els figurants)

Figurants, a escena! –avisen de producció amb veu de pocs amics.

I el figurant amb pretensions –a partir d’ara Ray, nom artístic amb el qual el coneixen els seus companys de professió, també anomenats figurants- es prepara: es corda l’últim botó de la camisa, fa un parell d’estiraments, es passa la mà pel tupè ondulant-lo (encara més). Estàs immillorable, es diu a si mateix.

Entra a plató i les ordres són clares: som a la sala d’espera d’un hospital, heu de fer de pacients, cadascú al seu lloc i som-hi. A en Ray li toca representar el paper (per anomenar d’alguna manera això d’estar al fons d’una escena, fent com de moble que fa veure que parla) d’un pacient que jau en una llitera improvitzada en aquesta mateixa sala d’espera. Li donen una camisa blau cel per fer l’efecte de malalt en una llitera.

El seu pla per ser l’actor principal consistia en l’acte tan senzill d’entregar el currículum al Director. No caldria ni dir que aquest pla queda en fiasco. Li ha passat tantes vegades (totes) des de que va començar la seva carrera de figurant (fa només disset anys) i des de que té pretensións (en fa uns setze) de convertir-se en actor de renom. Sempre arriba el moment, s’empassa saliva i, glups, mai no és capaç de fer l’entrega.

Tothom a primera! Gravant… Acció! –la cosa comença, i el seu paper continua sent, a dia d’avui, de figurant.

L’escena: els actors, que representen el paper de metges i infermers estressats, parlen i discuteixen acaloradament entre ells. Com aplicar una dosi correcta. Com atendre les peticions més estranyes. Una actriu que fa d’infermera en pràctiques s’acostarà a en Ray i li preguntarà com es troba, tal com diu el guió. Ell no respondrà però farà un gest d’aprovació (tal com diu el guió).

Mentre això no arriba, ell reposa a la camilla (així l’anomena, tot i que el diccionari li diria que no és correcte) i espera que s’apropin les càmeres. Té la sensació d’entrar en un somni profund del qual despertarà una bona estona després.

(Somni super profund)

Quan torna en sí, amb la impressió d’haver-se adormit molta estona (i aquest si que hagués pogut ser un bon pla per agafar el protagonisme que tant anhela), segueix allà mateix. A un hospital, sí, a una llitera, però alguna cosa ha canviat: no veu càmeres ni focus a enlloc.

El que veu i sent és com una infermera que sembla de veritat li pregunta com es troba. Ell somriu i diu lleument que sí amb el cap, segons les indicacions que li han donat abans de començar la gravació.

La infermera li explica el què podria ser part d’un guió, però no:

Que durant la gravació un tècnic de so (concretant, un microfonista) li ha fregat el tupè ondulat amb el seu aparell (per evitar malentesos, aquell micròfon de pal llarg que capta el so d’una escena des de dalt) i, ai, l’ha enrampat. Una lleu descàrrega elèctrica de dos-cents vint volts per culpa d’un cable pelat. Que se li ha aturat la respiració, s’ha marejat i, plaf, s’ha desmaiat.

Que és cert que està en un hospital (on l’han portat ràpidament), però no representant la vida de ningú apart de la seva pròpia, i que se’n sortirà.

S’ho creu, però li costa.

Acte seguit, i unes hores abans que li donin l’alta definitiva (a aquestes altures del guió ell encara no sap que li donaran l’alta), en Ray fa una reflexió profunda: la vida de veritat passa, tot i les pretensions i malgrat els cables pelats, darrere les càmeres, lluny dels micròfons.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s