La Costa Brava abans de la Costa Brava (1915-1935)

Brave Coast before Brave Coast!

Foto: Lucien Roisin

Va haver-hi una Costa Brava abans de la Costa Brava. No és una pregunta, és una afirmació. L’exposició del mateix nom que fins a finals d’aquesta setmana, dia 7 de març, ocupa la planta baixa-sector mà esquerra de la Casa de Cultura de Girona sembla confirmar-ho. Jo n’estic bastant convençut després de visitar-la, gaudir-la i emportar-me’n un trosset a casa. Aquí el deixo.

Perquè aquella costa de carrers empredrats i xarxes de pescadors, de sardanes massives i paratges solitaris, de dones amb cistells de vímet al cap, de colles de nens que, descalços i amb la roba mig esparracada, vivien entre la sorra i les onades i de cafès que inspiraven obres de teatre, va existir tot i que a alguns, encara que únicament puc parlar per mi, només ens ho hagin explicat familiars propers d’avançada edat. O ho haguem llegit en setmanaris locals. O ho haguem vist a corre cuita en fotografies d’exposicions a la capital de la província.

Ara que fa poc que n’ha fet cent, d’anys, del seu bateig com a Costa Brava, trobo que aquest racó de món entre Blanes i Portbou, si Portbou (oblida Sopa de Cabra), potser es mereixia un homenatge com aquest, amb denominació d’orígen inclosa. Les fotografies que s’hi exhibeixen retraten la vida d’aquell temps ben arran de mar, de Mediterrani, i ho fan temporalment de l’any quinze al trenta-cinc i geogràficament de nord a sud: comencem per Portbou i Colera, seguim per Llança, ens aturem al Port de la Selva i Cadaqués, reprenem la ruta a Roses, continuem per Empúries i L’Escala, fem un tastet de Begur i les seves cales, el mateix amb les de Palafrugell com Tamariu i Calella, passem per Palamós i Sant Antoni de Calonge, baixem fins a S’Agaró i Sant Feliu de Guíxols per deixar-nos caure a Tossa de Mar i Lloret, acabant el nostre periple a Blanes, frontera diuen que natural, gràcies al riu Tordera, amb el Maresme, però això ja són figues d’un altre paner. Quin road trip en blanc i negre, tu. L’autor de les fotos, Lucien Roisin, ja sabia el que es feia, ja. Jo li ho agraeixo ara, cent anys després del bateig d’aquesta costa, o cosa?, nostra.

Perquè aquella costa d’homes amb boina i bigotis gruixuts, de fardos de suro i de cases d’indians, de vaques pasturant aprop de l’aigua, de grups reduïts d’intel.lectuals europeus a l’exili i de turisme en estat primitiu, tan minúscul que l’havies de mirar amb lupa, va existir, sí. I no en sabia d’excavadores, hooligans, touroperadors. De xalets a primeríssima línia de mar. De la dictadura del totxo i la grua. Ni s’ho imaginava, segurament, en el més boig dels somnis de futur, avui en dia ja passat.
Qui sap, a hores d’ara, si potser també hi haurà una altra Costa Brava després de la Costa Brava. I això si que és una pregunta. Qui sap.

Exposició ‘La Costa Brava abans de la Costa Brava’. La pots visitar, si et sembla, a la Casa de Cultura de Girona fins el 7 de març, de dilluns a dissabte, de 10 a 14h i de 16 a 20h.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s